El Rocio

Romería del Rocío is één van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Jaarlijks trekken een miljoen mensen - waaronder ruim 100 broederschappen - naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Maagd van Rocío, de Virgen del Rocio.  

De tocht De bedevaart gaat van start op zaterdagmiddag om 12:00 uur. De stoet vertrekt vanuit verschillende richtingen in Andalusië en wordt aangevoerd door een praalwagen gevolgd door bedevaartsgangers die de tocht lopend, te paard of per kar afleggen. De huifkarren, gevuld met enorme voorraden drank en eten, worden getrokken door paarden, tractoren en ook steeds vaker door zware auto's. De lentestoet trekt door velden, bossen, rijstplantages en duingebieden. 's Nachts wordt er gedanst en gedronken op flamenco en de klanken van rocieras (bedevaartsliederen). Het drankje dat daarbij gedronken wordt is de manzanilla, een droge sherry. Slapen gebeurt in de buitenlucht. 

De aankomst Op eerste Pinksterdag arriveren de bedevaartsgangers in de zanderige straten van El Rocío. Overdag wordt in het dorp eerst een Heilige Mis gehouden. Vervolgens wordt zondagnacht de rozenkrans gebeden wat de aanloop vormt voor de grote climax. Diep in de Pinksternacht wordt de Maagd van Rocío naar het altaar gebracht van de Ermita del Rocio. Het is dan aan de Almonte-broederschap om de Heilige Maagd naar buiten te dragen. Dit fenomeen, inclusief het aanraken van de Heilige Maagd door een welhaast hysterische mensenmassa in de bomvolle kerk, is de ultieme climax. De emoties kunnen dan hoog oplopen waarbij zelfs rake klappen kunnen vallen. Als de Maagd van Rocío eenmaal heelhuids buiten de bescheiden kerk is geraakt, wordt ze vervolgens hartstochtelijk welkomd door de enorme massa en urenlang door de straatjes van El Rocío gedragen.

Broederschappen Om mee te mogen doen aan de bedevaart is een lidmaatschap van een van de broederschappen vereist. Een bijzondere status kent de Almonte-broederschap: zij mogen als enige broederschap het beeld van de Heilige Maagd aanraken en uitsluitend met hun toestemming mag het beeld worden aangeraakt, een traditie die strikt wordt nageleefd! De broederschappen vertrekken uit verschillende richtingen (bijvoorbeeld Cádiz en Sevilla) en volgen verschillende trajecten. 
El Rocío en omgeving Wie El Rocío buiten de bedevaart bezoekt, zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat juist hier zo'n massa-evenement en -hysterie plaatsvindt. Sterker nog: je kunt op normale dagen een kanon afschieten in de verlaten, stoffige straten van het dorp. Ook de mooie, witte Ermita Rocio kerk, het einddoel van de pelgrimage, ligt er dan zeer vredig bij. El Rocío maakt deel uit van de gemeente Almonte gelegen in de provincie Huelva. Het moerasdorp bevindt zich naast de moerasdelta van het nationale park Coto de Doñana waar de stoet in groten getale doorheen trekt.   

 logogooglemaps